Περιγραφή μαθήματος

Η γραφή Braille αποτελεί ένα σύστημα επικοινωνίας και γραφής το οποίο παρέχει στα άτομα με οπτική αναπηρία τη δυνατότητα ανεξάρτητης πρόσβασης στη γραπτή γνώση και συμβάλλει στην ενίσχυση της εκπαίδευσής τους και της επαγγελματικής τους εξέλιξης. Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διδασκαλία του κώδικα Braille. Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, όπως οι Braille εκτυπωτές και οι Braille οθόνες, διευκολύνουν την πρόσβαση σε κείμενα κι ενισχύουν την εξάσκηση στη γραφή και ανάγνωση. Επιπλέον, υπάρχουν εκπαιδευτικά λογισμικά κι εφαρμογές που παρέχουν διαδραστικά μαθήματα κι εξάσκηση στο σύστημα Braille, ενισχύοντας την εκμάθηση και την κατανόηση του.

Αυτή η επιμόρφωση έχει σχεδιαστεί ώστε να εισαγάγει εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στη γραφή κι ανάγνωση του συστήματος Braille, χρησιμοποιώντας εργαλεία υποστηρικτικής τεχνολογίας με σκοπό να υποστηρίξουν τους μαθητές τους με οπτική αναπηρία στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Στο πρώτο μέρος θα πραγματοποιηθεί θεωρητική εισαγωγή στο σύστημα braille και τη σημασιολογία των συμβόλων, την εξέταση των πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας στην εκμάθηση braille καθώς και εισαγωγή σε τεχνολογίες υποστήριξης και τη λειτουργία τους. Στο δεύτερο μέρος θα πραγματοποιηθεί πρακτική εξάσκηση στην ανάγνωση βασικών συμβόλων και κειμένων στη γραφή braille με τη χρήση υποστηρικτικών τεχνολογιών.